Biologisch
BIO Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria Classico 2021
Artikelnummer: 35270 OverzichtProefnotitie BIO Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria Classico 2021
Rijke donkere kersen in de neus en smaak, samen met hints van gedroogde kruiden en licht geroosterd eiken. Zijdezacht mondgevoel, fijnkorrelige tannines en een kleine twist van melkchocolade op het einde.
De biologische druiven Nero d’Avola en Frappatto zorgen samen voor een elegante maar tegelijkertijd robuuste structuur met veel zonnig rood fruit. Donkerrood met een boeket bestaande uit donkere, rijpe bessen. Zachte smaak, met goed afgerond fruit, dat doet denken aan bramen en pruimen. Het is een elegante wijn, met een zekere finesse en een mooie lange afdronk. Deze wijn heeft net die extra complexiteit.
Wijn & Spijs
Cerasuolo di Vittoria Classico van Santa Tresa is de ideale combinatie met het lokale Siciliaanse gerecht Pasta alla Norma. Dit is een tomatensaus, met in olijfolie gebakken aubergines, gemengd met wat ricotta-kaas. Licht gekoeld is deze Cerasuolo ook heerlijk met vlezige vis zoals tonijn en zwaardvis.
Overige informatie
Cerasuolo di Vittoria is tot nu toe de enige en unieke DOCG op Sicilië. Het is een bevestiging van de hoge kwaliteit wijn die hier wordt gemaakt.
De oude wijngaard van Feudo di Santa Tresa is 50 hectare groot en sinds 1697 worden hier druiven voor de wijnbouw geteeld. Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van “Terra Rossa”. Een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt.
Door te werken met de juiste druivenrassen en een dichtheid van 5.000-5.500 stokken per hectare zijn de snoeitechnieken simpel, maar goed gecontroleerd. Daarnaast doet de koele zuidelijke zeebries, die de hitte van het binnenland compenseert.
Stefano en Marina Girelli en hun zakenpartner Massimo Maggio hebben het landgoed overgenomen met als doel het landgoed terug te brengen naar zijn oorspronkelijke glorie in harmonie met de inheemse flora en fauna.
De druiven van het landgoed Santa Tresa worden al jarenlang biologisch geteeld, maar is ook vegan. Dat betekent onder andere geen gebruik van pesticiden of chemicaliën. In 2006 heeft men besloten om dit officieel te laten registreren. Sinds de oogst in 2009 is de wijn dan ook officieel gecertificeerd als biologische wijn.
Druivensoort(en)
Nero d'Avola & Frappato
Alcoholpercentage
13,5%
Prijzen/onderscheidingen 🏆
- Berliner Wein Trophy – Gold medal
- IWSC – Silver medal
- International Bioweinpreis – Silver medal
- Mundus Vini Summer tasting – Gold medal