Nieuw
Volcanes Tectonia Chardonnay 2021
Artikelnummer: 29208 OverzichtProefnotitie Volcanes Tectonia Chardonnay 2021
De neus is gemiddeld intens en heeft tonen van witte perzik, peer, kweepeer en subtiele tonen van cocos en mineralen. De smaak is harmonieus, met een frisse aanzet, een mooie structuur en een fijne balans tussen zuren en rijpe tonen. De wijn heeft een relatief lichte alcohol invloed.
Deze wijn heeft een delicate stijl, deels te danken aan de bodems die gevormd zijn tijdens de uitbarsting van twee nabijgelegen vulkanen. De kleur is goudgeel. Kortom: een verfijnde, mineralige Chardonnay met goed rijpingspotentieel.
Wijn & Spijs
Volcanes Tectonia Chardonnay is een ultieme eetwijn en lekker bij zalmtartaar, kreeft, verse schelpdieren, rijpe kazen, pasta met roomsaus, wit vlees, gevogelte, krab, risotto, zalm en zeebaars.
Overige informatie
De bodems van Malleco Valley zijn gevormd tijdens (relatief recente) vulkaanuitbarstingen en bestaan dus uit uitgevloeide lava en vooral vulkaanas. Deze Volcanes Tectonia Chardonnay heeft 11 maanden gerijpt op vaten van 10% nieuw, 40% 1-jarig en 50% 2-jarig Frans eiken.
Bodega Volcanes is een project dat is gestart in 2009 en is onderdeel van de Grupo Vinos del Pacifico (GVP). Een aantal medewerkers van deze groep, kwam op het idee om een serie wijnen te maken die afkomstig waren van wijngaarden met 100% bodems van vulkanische oorsprong.
Het vijfkoppige team bestaat o.a. uit wijnmaakster María del Pilar Díaz, geoloog Gonzalo Hendriguez en Terroir manager Agustín Aguerrea. Zij hebben drie wijngaarden geselecteerd, verspreid door heel Chili, waarvan zij vinden dat deze de ultieme expressie van een vulkanische bodem overbrengen op de wijnen.
In Rapel Valley is dit een wijngaard met bodem van silt, klei en leem aangevuld met grover materiaal zoals stenen van Andesiet (een uitvloeiingsgesteente). In Maule Valley hebben zij een wijngaard gevonden met een bodem van (verweerd) graniet. In Malleco Valley is de wijngaard aangeplant op een bodem van zgn. “Tolhuaco”, wat bestaat uit de as van een vulkaan.
María Díaz streeft ernaar om de puurheid en mineraliteit van de bodems tot uitdrukking te laten komen in de wijnen. Dat lukt erg goed, zeker omdat er bij de vergisting en rijping nooit overdadig gebruik gemaakt wordt van (nieuw) hout. De wijnen zijn allemaal levendig en rijk en hebben meer complexiteit in geur en smaak dan vergelijkbare wijnen uit dezelfde regio.
Druivensoort(en)
Prijzen/onderscheidingen
De Volcanes Tectonia Chardonnay is één van de fraaiste Chilleense chardonnays en heeft niet voor niets 91/100 punten gekregen van James Suckling.
Alcohol percentage
13%