Nieuw
Tornatore Etna bianco 2022
Artikelnummer: 28970 OverzichtProefnotitie Tornatore Etna Bianco 2022
Aangename hints van grapefruit, pomelo, appels, peren, witte perzik en kruiden. In de mond en de neus een aangename smaak en frisheid met een buitengewone mineraliteit afkomstig van het vulkanisch terroir. Licht strogeel met intens groene reflecties.
Wijn & Spijs
Tornatore Etna Bianco is lekker bij Aziatisch pittig, gegrilde groentes, risotto, sushi, tapas en salades met gegrilde witvis.
Overige informatie
Het wijndomein van Tornatore is opgezet door Francesco Tornatore, die zijn geld verdiende in de telecommmunicatie. Hij creëerde pas in de 21e eeuw een prachtig wijndomein in Castiglione di Sicilia. Dit ligt aan de noordkant van de Etna op de vulkanische bodem.
De overgrootvader van Francesco plantte echter al wijngaarden in 1865, zodat Tornatore niet alleen kan bogen op meer dan 150 jaar ervaring maar er ook deels oude wijngaarden zijn. Tornatore wil alleen met inheemse inheemse druivenrassen werken, dus Nerrello Mascalese en Nerello Cappucio voor rood en Carricante voor wit, inclusief een handmatige pluk.
Sicilië is behoorlijk warm, maar de wijnen van Tornatore liggen zo hoog, tussen de 600 en 1000 meter, dat de wijn hierdoor een opvallende frisheid en elegantie bereikt. Daarom worden de rode wijnen wel de Bourgognes van Sicilië genoemd. Ook in de kelder wordt niets aan het toeval overgelaten om geweldige wijnen te maken.
Wijn met respect voor het terroir: de druiven zijn langzaam geperst in een verticale pers en na vergisting op moderne betonnen cuves rijpen ze 3 maanden op foeders. Hierdoor is er vrijwel geen houtgebruik in de wijnen terug te proeven. Al met al levert dit zeer precieze, elegante, frisse en doordrinkbare wijnen op, die bovendien voor Etna begrippen, zeer plezierig geprijsd zijn.
Etna Bianco van Tornatore is een meesterstuk op zich. Het vulkanisch terroir van de Etna op Sicilië, de hoogte waarop de druiven worden verbouwd, het handmatig oogsten en de gisting op lage temperatuur, allemaal zijn het elementen die bijdragen aan een geweldige wijn.
Druivensoort(en)
Carriante
Prijzen/Onderscheidingen
Deze wijn heeft in de afgelopen jaren al heel wat erkenningen kunnen ontvangen.
Robert Parker: De Etna Bianco is uitstekend in het vangen van de heldere en elegante kant van de Carricante-druif van Etna. Het boeket hier toont citrus, de citroengestremde melk en een plekje van natuurlijk rubber dat wonderen doet in termen van de aromatische intensiteit van de wijn. Dit is een zeer succesvolle poging van een nieuwe producent en relatief jonge wijnstokken. Gedroogde kruiden, saffraan, anijszaad en Siciliaanse wilde venkel verschijnen aan het einde (89+ pts).
Gambero Rosso: De Etna Bianco 2016 is uitstekend, barstensvol fruit in de neus, levendig en structuur in de mond. (2 glaasjes)
James Suckling: Veel peren en appels evenals pomelo. Vol, dicht gehemelte met pittige zuurgraad en een fruitige afdronk. (90 pts)
Wine Enthusiast: Met een paar wervelingen van het glas komt het bedwelmende steenfruit vrij. Een levendig spel met groene appel-, citroen-, mandarijn- en witte perzikaroma’s omlijst door frisse zuren. (93 pts)