20/1/2025 weer leverbaar
Costanti Brunello di Montalcino 2017
Artikelnummer: 28336 OverzichtProefnotitie Costanti Brunello di Montalcino 2017
Allereerst in de geur veel rijp fruit (amarene kersen, zoete blauwe bessen) en daarnaast complexe aroma's van eikeninvloed (vanille, kruidnagel, toast) en zwoele aroma's (caramel, koffie) en zijn er ook aroma's van tabak, leer en 'wild' te ontdekken. Deze complexe aroma's zijn ook terug te vinden in de smaak, ondersteund door een rijpe structuur met veel concentratie. Mooie zuren en rijpe tannines vormen de bouwstenen die deze wijn een lange toekomst garanderen. Deze Costanti Brunello di Montalcino is een Klassieke Brunello van een topproducent. In het glas heeft het een diep robijnrode kleur met een oranje-bruine rand.
Wijn & Spijs
Deze krachtige Costanti Brunello di Montalcino combineer je met diverse wildgerechten en gebraden vlees, zoals lamskoteletjes met groene korst of een gebraden lamsrollade en natuurlijk roodvleesgerechten van de grill, denk aan een gegrilde bavette of een sappige gegrilde rib-eye met een rode wijn saus. Daarnaast is deze wijn door zijn zuurtje uitstekend geschikt bij gerechten met tomaten. niet verwonderlijk dat deze top wijn uit Italië één is met de Italiaanse keuken.
Overige informatie
De adelijke familie Costanti is één van de oudste families van Montalcino. De huidige Conte, Andrea, is geoloog en staat al sinds 1983 aan het roer van het wijnbedrijf. Hij verstaat zijn vak: het kleine domein wordt onder kenners zeer geroemd. Het wijndomein ligt twee kilometer ten oosten van Montalcino en de bodem is de beroemde Toscaanse Galestro. De wijngaarden liggen voor Brunello hoog: tussen 330 en 440 meter. De hoogste wijngaarden werden in de jaren negentig gezien als de absolute grens voor het rijp krijgen van Sangiovese maar daar wordt nu, met de klimaatverandering, wat anders over gedacht. Costanti profiteert nu juist van die hoogte: de wijnen zijn frisser en delicater dan gemiddeld.
Andrea gelooft in een bijzonder systeem van rijping. Alle wijn gaat na de vergisting op roestvrij staal van 14 tot 21 dagen op vaten van 500 liter, waarvan maximaal 20% nieuw. Na een jaar gaat de Rosso in de fles. De rest rijpt door op Sloveens eiken vaten van gemiddeld 3.000 liter. Na weer een jaar wordt bepaald waar de bijzondere Rosso (Vermiglio) van wordt gemaakt en die wordt dan gebotteld. De rest rijpt nog een jaar door als Brunello. Na deze drie jaar rijping wordt bepaald of er Riserva wordt gemaakt en ja zo, welke vaten daarvoor in aanmerking komen. Dat zijn degenen met de hoogste zuren en stevigste tannine, die voor een lange flesrijping in aanmerking komen. Jaargang 2017 is nu drinkbaar en kan tot 2040 opgelegd worden.
Druivensoort(en)
100% Sangiovese