Champagne De Venoge Cordon Bleu Brut
Artikelnummer: 19100 OverzichtProefnotitie De Venoge Cordon Bleu Brut
Zachte neus met wit fruit, brioche, mineralen en licht oxidatieve tonen. In de mond rijpe appels, nootjes en mineraliteit, niet te zoet en de afdronk is vol en romig. Bleek gele kleur.
Wijn & Spijs
Voor ieder moment! Ze zijn geschikt als aperitief of bij eten. Voor een bijzondere gelegenheid, als er iets te vieren is. Deze champagne is heerlijk bij vis, ei en kazen.
Overige informatie
Een internationaal bekroond Champagnehuis dat kleinschaligheid en hoge kwaliteit combineert met een uniek karakter.
Champagnehuis De Venoge werd in 1837 opgericht door de Zwitser Henri-Marc de Venoge. Het huis staat bekend om zijn verfijnde, vineuze stijl Champagnes met een prachtige balans tussen fruit en elegantie. Vooral in de afgelopen 10 jaar is de kwaliteit van de champagnes enorm gestegen, wat resulteert in hoge beoordelingen van internationale wijncritici.
De strenge selectie van de druiven en de basiswijnen, en een zeer lange rijping op de lies geeft de wijnen hun bijzondere karakter. Naast druiven uit eigen wijngaarden koopt het huis druiven van met zorg geselecteerde wijnboeren. Het huis gaat voor topkwaliteit: er wordt alleen gebruikgemaakt van het sap van de eerste persing, en de wijnen rijpen minimaal 3 jaar in plaats van de verplichte 15 maanden op de originele fles.
De Venoge besteedt veel aandacht aan het uiterlijk van de flessen. De beroemde ‘cordon bleu’, de blauwe band over het etiket, is een verwijzing naar het riviertje waar de familie naar genoemd is en naar de adel die dit soort banden droeg. Daarnaast wordt een deel van de wijnen gebotteld in een speciale fles in de vorm van een traditionele karaf.
De Venoge hanteert een zeer strenge selectie van de druiven. Deze liggen in de betere wijngaarden van Champagne, met name in Epernay. Champagne is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk. De bodem bestaat uit dikke kalklagen, wat de druiven een enorme finesse geeft. Champagne De Venoge ontstaat na de oogst en alcoholische gisting van het druivensap. Deze gisting levert een stille wijn op die in de fles gaat gisten en zo zijn mousse of belletjes vormt.
Na deze kelderrust worden de flessen iedere dag een kwartslag gedraaid om het bezinksel na een twintigtal dagen in de hals te krijgen. De fles staat dan op zijn kop en wordt hierna gedégourgeerd. Dit houdt in dat het bezinksel even in een speciaal bad wordt bevroren waarna de fles geopend wordt, het bevroren propje schiet eruit. Daarna wordt een beetje Liqeur ’expedition toegevoegd en kan weer een kurk op de fles geperst worden.
Druivensoort(en)
Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay