Sauternes Le Tertre du Lys d’Or 2018 0,375 cl
Artikelnummer: 8032 OverzichtProefnotitie Sauternes Le Tertre du Lys d’Or 2018 0,375 cl
De beroemde Franse dessertwijn Sauternes. Deze is prachtig goudgeel van kleur. Met duizelingwekkende geuren van gekonfijt fruit, witte bloemen en wat honing. Deze herken je ook terug in de smaak. Vol, rond, en een ultieme balans tussen het zoet en de frisse zuren. Een klassewijn met een groot ouderingspotentieel! In de geur gekonfijt fruit en honing. Deze indrukken komen heel natuurlijk terug in de smaak die vervolgens zalvend en harmonieus is. Een klasse wijn!
Wijn & Spijs
Dit juweeltje, zoet en elegant, combineert goddelijk met sinaasappeldesserts (suikers en zuren), zoals crêpes Suzette, of met citroentaart, meringue en amandelcake. Ook heftige, zoute kazen als Roquefort en Bleu d’Auvergne windt hij om zijn vinger. Deze Sauternes Le Tertre du Lys d’Or past goed bij: sinaasappeldesserts, ananas, mango, citroentaart, amandelcake en blauwe kazen.
Overige informatie
Wanneer je het over een dessertwijn hebt, dan heb je het over de streek Sauternes in Frankrijk. Deze Sauternes van Le Tertre du Lys d’Or komt ook uit dit klassieke wijngebied. Deze streek is één van de weinige gebieden ter wereld waar de omstandigheden optimaal zijn om een zoete dessertwijn te maken.
Sauternes ligt op de westoever van de rivier de Garonne, zuidoostelijk van Bordeaux. In dit gebied domineert de Sémillon Druif, waar ook onze Le Tertre du Lys d’Or Sauternes van gemaakt is. De Sémillon Druif heeft een dunne schil en is daardoor bevattelijk voor botrytis oftewel “edele rot”. Deze gewenste schimmel maakt kleine gaatjes in de rijpe druiven waardoor water uit de druiven verdampt en zuren, smaken en suikers geconcentreerd raken.
Deze gewenste schimmel geeft ook zijn typische aroma’s mee van abrikoos, gedroogd fruit, honing en citrusschil. Dit proces kan alleen plaatsvinden onder perfecte omstandigheden. De druiven moeten ten eerste volledig gerijpt zijn voordat dit proces van edelrot plaatsvindt. Je hebt bovendien een regio nodig waar mistige ochtenden gevolgd worden door zonnige, droge middagen. Hierdoor wordt de edelrot vertraagd en kan het water uit de druiven goed verdampen.
Om deze wijn te maken is veel tijd en inspanning nodig. De verspreiding van de edelrot is nooit gelijkmatig. Er zijn altijd verschillende rondes nodig van handmatige oogst. Er zijn jaren dat er geen botrytiswijn gemaakt kan worden, omdat de omstandigheden niet gunstig zijn.
Meer over Le Tertre du Lys D’Or van wijnhuis De Luze
Le Tertre du Lys d’Or wordt gemaakt door wijnhuis De Luze. Dit wijnhuis werd in 1822 opgericht door Baron Alfred de Luze samen met zijn zoon. Vijf jaar daarvoor was hij samen met zijn broer naar New York gegaan om een wijnhandel op te richten. Om voor voldoende aanvoer van Cognac richting New York te zorgen streek hij in de Bordeaux neer.
Dat die zaken goed gingen bewijst wel het feit dat er momenteel een cognac uit 1848 op internet verkrijgbaar is. Georges Henri Alfred de Luze kwam oorspronkelijk uit Duitsland en kreeg de Baron titel uit handen van Louis III, groothertog van Hesse (Darmstad). Baron Alfred de Luze was een pionier in de Bordeaux op het gebied van export.
Druivensoort(en)
Sémillon en Muscadelle